• Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma




Statistics

Počet zobrazení obsahu : 82444

Virtuálny obchod


Zoznam všetkého tovaru


Rozšírené vyhľadávanie

Novinky

€36.17
€43.40 s DPH




€7.96
€9.55 s DPH




€36.83
€44.20 s DPH




€7.29
€8.75 s DPH




€35.42
€42.50 s DPH





Nákupný vozík

VirtueMart
Váš košík je prázdny

Prihlásenie do obchodu






Vyhľadávanie produktu


Príprava maté

  

argaiv1301

 

  

  Ako sa starať o nádobku.

                    Pitie yerba mate tradičným spôsobom je stále viac populárnejšie aj v našich končinách, ale pozor, o nádoby, či už kalabasy, alebo drevené je potrebné sa správne starať, aby nepraskali a nedeformovali sa. Pri výbere nádoby sa musíme rozhodnúť pre kalabasu - pohár z tekvice, alebo nádobku z dreva.
Pred prvým použitím kalabasy je nutné urobiť niekoľko krokov, tzv zabehnutie:
1. naplníme kalabasu do 3/4 yerba mate
2. zalejeme 70-80 stupňovou vodou a počkáme 24 hodín
3. vymyjeme kalabasu a lyžičkou odstránime, vydlabeme zbytky dužiny tekvice
4. body 1-3 zopakujeme a môžeme začať piť yerba mate

Kalabasa je citlivá na vlhkosť a preto ju nenechávame dlho stáť s použitou náplňou, ale vypláchneme ju čistou vodou a necháme vyschnúť na teplom mieste. V prípade, že stála dlhšiu dobu vlhká, alebo z nej cítiť nepríjemný zápach, či sa začína objavovať plieseň, je potrebné ju vymyť alkoholom. Nalejeme do nej niekoľko poldecákov, vymyjeme, potrepeme a necháme chvíľu pôsobiť. Potom znovu musíme zopakovať zabehnutie kalabasy.
Ak sa rozhodneme pre drevenú nádobku, je postup takmer opačný. Pred prvým použitím:
1. vymyjeme ju vlažnou vodou
2. vysušíme
3. vytrieme maslom, alebo olivovým olejom a necháme 24 hodín pôsobiť
4. vymyjeme tuk, vytrieme do sucha a môžeme používať

Drevené nádoby nemajú rady veľké zmeny vlhkosti a môžu preto ľahko popraskať. Aby sme tomu zabránili, treba: 1. pri pravidelnom používaní nechať použitú náplň v nádobke, aby si udržala vlhkosť a pred ďalším použitím stačí len vypláchnuť vodou.
2. pri nepravidelnom používaní ju po použití vymyjeme a necháme naplnenú vodou, poprípade občas navlhčíme.

Takže dôležité je hlavne pri oboch typoch dobré zabehnutie nádoby a potom aj keď sa zdá, že starostlivosť je veľmi zložitá, nezúfať, pretože pitie tradičným spôsobom nám prináša pôžitok. Na zdravie.